Davutoğlu'ndan Ortadoğu kararlılığı

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ortadoğu'nun barış, refah ve istikrar tablosu haline dönüşmesi için Körfez İşbirliği Konseyi ile birlikte çalışmaya kararlı olduklarını söyledi.

Davutoğlu'ndan Ortadoğu kararlılığı

Davutoğlu, "Önümüzdeki meydan okumalar çok büyük ancak bizim potansiyelimiz de büyük. Körfez İşbirliği Konseyi ve Türkiye büyük bir potansiyeli bölgesinin barışı için sunmaya hazırdır" dedi.

Türkiye Körfez İşbirliği Konseyi Yüksek Düzey Stratejik Diyalog Bakanlar Toplantısı, Four Seasons Otel'de başladı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, katılan bakanlara teşekkür etti.

Türkiye Körfez İşbirliği Konseyi'nin son toplantısının Kuveyt'te düzenlendiğini hatırlatan Davutoğlu, "O günden bu zamana gelene kadar dünyada ve bölgemizde büyük gelişmeler yaşandı.

Dünyada büyük bir ekonomik kriz ile karşı karşıya kaldık. Bölgemizi etkileyen küresel ekonomik kriz ile ciddi şekilde mücadele ediyoruz. Bunun etkilerinin olumsuz yönde olmaması için çaba sarf ediyoruz" dedi.

Türkiye'nin küresel ekonomik krize rağmen istikrarını sürdürdüğünü vurgulayan Davutoğlu, "Türkiye Körfez İşbirliği Konseyi'nin 4 yıl önce attığı işbirliği adımlarının zamanlama itibariyle ne kadar doğru olduğunu bir kez daha görüyoruz. Ben bu 4 yıl içinde birlikte çalışmalarımız dolayı bütün dostlarıma teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Bakan Davutoğlu, Kuveyt'de yapılan son toplantıda 2011 ve 2012 yılları için ortak eylem planını oluşturduklarını belirterek, "Bu planların başarı ile gerçekleştiğini görmekten büyük mutluluk duyuyoruz.

Bir çok alt komite bu süreçte faaliyet göstermiş, ticaret, yatırımlar, ulaştırma, sağlık, turizm, kültür ve eğitim alanlarında işbirliği derinleştirilmiştir. 2010 yılında Türkiye ile Körfez ülkeleri arasında 9 milyar dolarlık ticaret hacmi gerçekleştirmişti.

2012 yılında ise bu rakam yüzde 36 oranında arttı. İlk on ayda 10 milyar dolara yaklaştık" şeklinde konuştu.

"Bütün Ortadoğu bölgesinin barış, refah ve istikrar tablosu haline dönüşmesi için birlikte çalışmaya kararlıyız" diyen Davutoğlu, şunları söyledi:

"Türkiye Körfez İşbirliği Konseyi 4 yıl önce kuruldu ve kısa sürede büyük bir boşluğu doldurdu. Bu konsey, önümüzdeki dönemde de gerek ekonomik krize, gerek bölgemizdeki siyasal krize pozitif yönde katkılar yapacaktır.

Önümüzdeki meydan okumalar çok büyük ancak bizim potansiyelimiz de büyük. Körfez İşbirliği Konseyi ve Türkiye büyük bir potansiyeli bölgesinin barışı için sunmaya hazırdır."

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Suud El-Faysal ise bölgede Türkiye'nin üstlendiği etkin role değinerek, "Türkiye'ye özellikle Filistin halkına verdiği destekten dolayı, bölgenin sorunlarına çözümler bulunması için sarfettiği çabadan dolayı teşekkür ediyorum.

Körfez İşbirliği Konseyi ile Türkiye ilişkileri kardeşlik ve köklü dostluğa dayanmaktadır. Aramızda kültürel tarihi derin ilişkiler mevcuttur.

Bu ilişkilerin kökleştirilmesi ve bu bağlantıların pratik programlara dönüştürülmesi için harcanan çabalar, ortak çıkarlarımıza hizmet etmektedir" ifadelerini kullandı.

Körfez İşbirliği Konseyi Genel Sekreteri Abdullatif bin Raşid el Zeyani de Türkiye ile Körfez İşbirliği Konseyi arasındaki stratejik ortaklığın bir gerçeğe dönüştüğünü belirterek, önümüzdeki dönemde bu ortaklığın daha yeni ve kaliteli bir düzeye yükseltmeyi amaçladıklarını kaydetti.

İHA

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209