Fidan'ı ifadeye çağırmada yargı skandalı!

MİT üyelerinin ifadeye çağrılmasının arkasında bir dizi teamül hatası yatıyor. Fidan'a çağrıyı, KCK soruşturmasını yürüten Savcı Bayraktar yerine Savcı Sarıkaya yaptı. Başsavcı ve vekili haberdar edilmedi.

Fidan'ı ifadeye çağırmada yargı skandalı!

MİT zirvesinin KCK soruşturması kapsamında 'şüpheli' sıfatıyla ifadeye çağrılmasının arkasından yargı skandalı çıktı. MİT Müsteşarı Hakan Fidan, eski Müsteşar Emre Taner ve eski Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş'in Özel Yetkili Savcı Bilal Bayraktar tarafından ifade vermek üzere İstanbul'a çağrılmasıyla Ankara'da başlayan hareketlilik İstanbul'da sert yankılandı. 

İstanbul Başsavcısı Turan Çolakkadı ve Başsavcı Vekili Fikret Seçen'in ise soruşturmadan haberdar edilmediği belirtildi.

TEBLİGAT, FARKLI SAVCIDAN

Yargı sürecinde yaşanan skandalların ilki, çağrıyı yaptığı belirtilen Savcı Bayraktar'ın yurtdışı görevlendirmesiyle Amerika'da bulunduğu bilgisiyle gün yüzüne çıktı. MİT'in tepesini hedef alan çağrıyı KCK dosyasına daha fazla hakim olan Savcı Bayraktar yerine Savcı Sadrettin Sarıkaya'nın yaptığı ortaya çıktı.

Soruşturmadan sorumlu savcının yerine MİT'in tepesini ifadeye çağıran Sarıkaya, gündemi sarsan tebligatı telefonla yaptı. Savcı Sarıkaya'nın Fidan, Taner ve Güneş'ten ifade vermek üzere Perşembe günü adliyede olmalarını istedi.

BAŞSAVCIYA BİLGİ VERMEDİ

MİT'in zirvesine tebligat yapan Savcı Sarıkaya'nın konuyla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı ve Başsavcı Vekili Fikret Seçen'e bilgi vermemesi de dikkat çekti. Çolakkadı ve Seçen, tebligat haberinin geçtiğimiz gün gece saatlerinde basına yansımasının ardından 'Bilgimiz yok' açıklamasını yapmıştı. Başsavcı Vekili Seçen, dün sabah saatlerinde söz konusu tebligatı doğrulamıştı.

Savcı Sarıkaya'nın Başsavcılığa bilgi vermemesi Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ'ın da tepkisini çekti. Bozdağ yaşananları, "Belli ki bu konuda irtibat kopukluğu var. Başsavcı ve Başsavcıvekili'nin de muhtevasını bilmediği gerçeği ortaya çıktı' diye yorumladı. Eski MİT Müsteşar Yardımcısı Cevat Öneş, Hakan Fidan, Emre Taner ve Afet Güneş'in şüpheli sıfatıyla ifade vermek üzere savcılığa çağrılmasını "Hukuk etiği ile açıklamak mümkün değil" şeklinde değerlendirdi. Öneş, dosyanın içeriğini bilmeden ifadeye çağırma konusunda yorum yapmanın doğru olmayacağını belirterek "Ancak kamuoyu önünde yaşanan bir süreç var. Kamuoyuna sızan görüşmede MİT Müsteşarı'nın açık ifadeleri var. Savcılık ifadeyi başka türlü de alabilirdi" dedi.

ÖZKÖK GİBİ OLABİLİRDİ

Cevat Öneş, ifadeye çağırma yönteminin yanlışlığına vurgu yaparken eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ün Ergenekon soruşturması kapsamında ifadesinin alınmasını örnek gösterdi. Öneş, "MİT görevlilerinin böyle kamuoyuna yansıyacak biçimde davet edilmesi doğru olmamıştır. Ergenekon savcıları eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ün ifadesini İzmir'e gidip almıştı. Burada da bu yol izlenebilirdi" diye konuştu.

İSTİHBARAT GÖREVİ TERÖR KAPSAMINDA!

MİT Müsteşarı Hakan Fidan, eski Müsteşar Emre Taner ve eski Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş'in KCK soruşturması kapsamında 'şüpheli' sıfatıyla ifadeye çağrılma gerekçelerinden birinin Oslo görüşmeleri olduğu öğrenildi. Görüşme geçtiğimiz yılın Eylül ayında PKK'ya yandaşı siteler tarafından servis edilmişti. Devlet kararıyla terörü bitirmek için MİT görevlileri ile PKK arasında geçen görüşmenin terör kapsamında değerlendirilmesi de yargı skandalını büyütmesi açısından tepki çekti.

OSLO görüşmesi

Yakın dönemde İstanbul olmak üzere Türkiye'nin birçok ilinde KCK'ya yönelik operasyonlar sürerken, Eylül 2011'de Oslo'da PKK-Devlet görüşmesinin ses kaydı PKK'ya yandaş internet siteleri tarafından yayınlanmıştı. Görüşmelerin 2,5 yıl sürdüğü ve 5'inci kez gerçekleştiği iddia edilen ses kaydına göre dönemin MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş, Norveç'te PKK yöneticileriyle toplantı yaptı. Görüşmede Fidan ve Güneş'in, İmralı'da Öcalan'la hükümetin açılım politikasını da tartıştığı iddia edilmişti.

BOZDAĞ: SUÇLAMANIN KANUNDA YERİ YOK

MİT Müsteşarı Hakan Fidan, eski Müsteşar Emre Taner ve eski Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş'in KCK soruşturması kapsamında ifade vermeleri için adliyeye çağrılmalarına Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ bu sözlerle tepki gösterdi.

MİT Müsteşarı Fidan'ın ifadeye çağrılması ile ilgili olarak önceki akşam İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı ve Başsavcıvekili'nin böyle bir çağrı olmadığına dair açıklama yaptığını anımsatan Bozdağ, 'Sabahleyin de başka bir açıklama gelince üzüldüm. Yani İstanbul Başsavcısı ve Başsavcıvekili de açığa düştü. Belli ki bu konuda irtibat kopukluğu var. Başsavcı ve Başsavcıvekilinin de muhtevasını bilmediği gerçeği ortaya çıktı' dedi.

CANLARI PAHASINA...

Fidan'ın ifadeye çağrıldığını, ancak yeteri kadar bilgilendirme olmadığını söyleyen Bozdağ, 'Bu konudaki soruları cevaplandıracak, şüpheleri ortadan kaldıracak bir açıklama yapılırsa, konunun doğru tartışılmasına katkı sunulabilir, ama maalesef bu yapılamadı' ifadesini kullandı. Bozdağ şöyle devam etti: "Ben bunun KCK kapsamında soruşturuluyor olmasını, doğruysa eğer, onu ben çok anlamlı bulmadım. Ben hukuku bilen birisi olarak, hukukçu kimliğimle, işin doğrusu çok şaşırdım. Nasıl 250. madde kapsamına girebildi. Hem de terörle mücadele eden bir yapının, eğer doğruysa, terör örgütünün bir yapılanması ile aynı soruşturma içerisine nasıl girebildiğini anlamış değilim. Eğer anlatırlarsa tabii kamuoyu öğrenecektir. Sayın savcı da anlatırsa o zaman anlarız, nasıl olduğunu. Bu insanların görevi bu. Görevi terörün içine nüfuz etmek. Terörü bitirici adımlar atmak. Bu konuda ülkesine, hükümetine, devletine yardımcı olmak. Canı pahasına bu insanlar bu görevi yapıyor.' Yüksek düzeyli görevliler için soruşturma usulleri bulunduğunu bildiren Bozdağ, şöyle dedi: 'Soruşturma usulleri var, izne tabi olanlar ve 250. madde kapsamında olanlar. 250. kapsamına bunu koydularsa bilemiyorum. Hangi kanun maddeleri buna izin veriyor. Ama hukuken 250. madde kapsamına koymak hukuken bana göre mümkün değil. Baktığınız zaman CMK'nın 250. maddesi kapsamında değerlendirildiğini görüyoruz.'

Benim için sürpriz oldu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Hakan Fidan'ın ifadeye çağrılmasının kendisi için sürpriz olduğunu söyledi. "Bir ülkede Milli İstihbarat Teşkilatının ifadeye çağrılmasını dünyanın her tarafında önemli bir olay' diyen Kılıçdaroğlu şunları kaydetti: 'Ben özel yetkili mahkemelerin siyasi otoritenin emriyle hareket ettiğini söyleyen birisiyim. Şaşırdım diyebilirilm'

4. Madde ne diyor

2937 sayılı MİT yasasının 4. Maddesi, MİT'in görevlerini düzenliyor. Bu maddede MİT, istihbarat dışı faaliyette kullanılamaz düzenlemesi bulunuyor. Kanun, MİT'e istihbarat dışında görev verilemeyeceğini belirtirken "Bu teşkilat devletin güvenliği ile ilgili istihbarat hizmetlerinden başka hizmet istikametlerine yöneltilemez" hükmünü içeriyor. Bunun tek istisnası ise 4. Madde'nin f fıkrasında yer alıyor. Bu maddede MİT'in MGK'da belirlenecek diğer görevleri yapacağı belirtiliyor.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209