Papa ilk ziyaretini Anıtkabir'e yapacak. Papa Franciscus, daha sonra Yeni Cumhurbaşkanılığı Sarayı'na (Aksaray'a) lüt geçerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın resmi konuğu olacak.
Daha evvel Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın resmi açılışı yapılmadığı ve Papa'da resmi olarak davet edildiğine göre; 'Saray'ın kurdalesini o mu kesecek?' diye akıllara getiriyor.
Papa'nın Türkiye programı şöyle:
Anıtkabir ziyareti ve Yeni Cumhurbaşkanılığı Sarayı'nın açılışıyla birlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşmesinden sonra Başbakan Ahmet Davutoğlu ve daha sonra da Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ile bir araya gelecek.
Papa Franciscus, Cumartesi ve Pazar Günlari İstanbul'da olacak.
Papa, 29 Kasım Cumartesi gnü sabah saatlerinden itibaren İstanbul'da olacak. Burada önce Ayasofya ve arkasından Sultanahmet Camii'ni ziyaret edecek. Papa Franciscus, daha sonra Saint Esprit (Kutsal Ruh) Katolik Kilisesi'nde ayine katılacak.
Aynı gün ve ertesi gün (Pazar) Fener Rum Patrikhanesi'ni ziyaret ececek olan Papa, Patrik Bartholomeos ile özel bir görüşmeler yapacak. Pazar günü ise Bartholomeos ile ortak bir deklerasyon yayınlayacak.
30 Kasım Pazar günü Öğlen yemeğini Patrik Bartholomeos 'la yiyecek olan Papa Franciscus, aynı gün akşam saatlerinde Türkiye'den ayrılacak.
Papa Türkiye gündemi ise şöyle:
Dışişleri Bakanılığı sözcüsü Tanju Bilgiç, haftalık basın toplantısında Papa'nın Türkiye'ye ziyaretinde ele alacağı konuları açıkladı. Bilgiç, "Papa ikili ilişkiler sırasında; Kültürler Arası Diyalog, Medemiyetler İttifakı, yabancı düşmanlığı, ırkçılıkla mücadele, açlık ve yoksullukla mücadele ve bögedeki gelişmeler gibi konuları ele alacak." diye beyanatta bulundu.
Türkiye'ye 4. Papa ziyareti.
Daha evvel 1967, 1977 ve 2006 olmak üzere 3 papa Türkiye'yi ziyarette bulundu. Daha evvel Papa II. Joen Pool ve Papa Benedikt'te Türkiye'yi ziyarette bulunmuştu. Papa Benedikt'in ziyaretide aynı tarihlere denk gelmişti. 27 Kasım'da Ankara'dan başlayan Papa Benedikt 29 Kasım'da Efes yakınlarındaki Meryemana evini ziyaret etmiş ve daha sonra İstanbul'a geçerek 30 Kasım'da sanat tarihçisi Dr. Sedat Bornovalı eşliğinde Ayasofya ve Sultan Ahmet Camiini ziyaret etmişti. Papa Benedikt, Papa II.Jan Pol'dan sonra cami ziyaret eden ikinci Papa olmuştu. Dönemin İstanbul müftüsü Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı ile birlikte Sultan Ahmet Camii mihrabında kıyama durarak dua etmişti.
Papa'ya özel ilgi
Papa Franciscus'un önceki Cmhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından davet edilmesi ve şimdi de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Kutsiyetpenahları' diye onure ederek özel daveti, akıllara 'Neden?' sorusunu getiriyor. Oysa 2006'da Papa 16. Benedikt'e Cumhurbaşkanı Ahmet Nejdet Sezer, ikinci sınıf protokol uygulamıştı.
Papa'nın geliş nedeni, başta dinlerarası diyalog olmak üzere Türkiye'de görüşeceği mevzular, geçmişte olduğu gibi İslam'ın reddetği mevzular olarak bilinmektedir. Bu güne kadar ki benzeri gelişmeler bir şekilde İslam'ın ve Müslümanların aleyhine gelişmeleri beraberinde getirmiştir. Bütün bu girişimler İslama aykırı hareketlerdir.
Sonraları Kültürler Arası Diyalog, Medeniyetler İttifaki gibi söylem ve eylemler gelişse de aslında Dinler Arası Diyalog çerçevesinde bütün girişimler ele alınmalıdır.
Kur'an'ı Kerim, Böylesine girişimleri reddetmişi ve bu eylemleri yapanları sert bir dille uyarmıştır. Maide Suresi'nin 51 ve 52. ayetler, Müslümanları bu konuda net bir şekilde uyarmaktadır.
MAİDE/51. Ey inananlar! Yahudi ve hıristiyanları dost edinmeyin. Onlar birbirlerinin dostlarıdırlar. Sizden kim onları dost edinirse, kuşkusuz o da onlardandır. Şüphesiz Allah, zalimler topluluğunu doğruya iletmez. 52. İşte kalplerinde bir hastalık (nifak) bulunanların, “Başımıza bir felaketin gelmesinden korkuyoruz” diyerek onların arasında koşup durduklarınıgörürsün. Ama Allah, yakın bir fetih veya katından bir emir getirir ve onlar içlerinde gizledikleri şeye (nifaka) pişman olurlar.
SİVİL HABER
Güncelleme Tarihi: 28 Kasım 2014, 13:52