Şahin: Toplumsal örgütlenmeyi desteklemeliyiz

Bakan Şahin, ''Bizim temel yaklaşımımız, toplumsal örgütlenmeyi destekleyerek katılımcı demokrasinin açık ve hesap verebilir olmasına, kökleşmesine ve toplumun hayat kalitesinin yükseltilmesine katkıda bulunmaktır'' dedi.

Şahin: Toplumsal örgütlenmeyi desteklemeliyiz

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Türk İdareciler Derneği tarafından düzenlenen ''Katılımcı Demokrasi ve Sivil Toplum Sempozyumu''daki konuşmasında, mülki idare amirlerinin özellikle güvenlik politikalarının belirlenmesi ve uygulanması ile il ve ilçelerde karar mekanizmalarına katılım ve kamu ile ilişkilerin güçlendirilmesinde çok önemli işlevleri olduğunu, bu nedenle mülki idare amirlerinin bilinç düzeylerinin arttırılmasının önem taşıdığını belirtti.

Hükümet olarak sivil toplum kuruluşlarına büyük önem verdiklerini ve bu kuruluşları desteklediklerini vurgulayan Şahin, AB'ye uyum süreci çerçevesinde Anayasa ve yasalarda yapılan demokrasi alanındaki düzenlemelerin Türk vatandaşlarını sivil örgütlenme konusunda önemli ölçüde cesaretlendirdiğini ifade ederek,''Uyum yasalarıyla birlikte demokrasi, insan hakları ve özgürlük kavramlarının önem kazanması artık vatandaşlarımızı hak arama konusunda daha da aktifleştirmiştir'' dedi.

Sivil toplumun güçlenmesi ve örgütlenme özgürlüğünün sağlanması amacıyla 2004'te Dernekler Kanunu'nu yeniden düzenlediklerini aktaran Bakan Şahin, dernek kurma hakkının AB sözleşmesine uygun olarak genişletildiğini ve artık özel kanunlarda yasaklananlar dışında çocuklar dahil herkesin dernek kurabilmesinin sağlandığını belirtti. Şahin, ''Mevzuatta yapılan bütün bu değişiklikler ve derneklerle ilgili iş ve işlemlerin sivil birimler tarafından yürütülmeye başlanması, dernekleşmede ve derneklerin etkinliğinde çok olumlu gelişmeleri beraberinde getirmiştir'' diye konuştu.

-Dernek bilgilerini dijital ortama aktarılması projesi-

Türkiye'de 90 bin 773 faal dernek bulunduğunu söyleyen Bakan Şahin, bu derneklerin yüzde 47'sinin 2004'te yürürlüğe giren yeni Dernekler Kanunu'ndan sonra kurulduğunu bildirdi.

Sivil toplum kuruluşlarının kamuda karar alma mekanizmalarında daha fazla yer alabilmeleri ve etkin olabilmeleri amacıyla hem kamuya hem de sivil toplum kuruluşlarına yönelik eğitim, bilinçlendirme ve rehberlik faaliyetlerine devam ettiklerini kaydeden Şahin, bu kapsamda geçen yıl Dernekler Dairesi Başkanlığınca 9 ilde bin 500'ü aşkın dernek yöneticisinin katılımıyla rehberlik eğitimi toplantısı düzenlendiğini anlattı.

Osmanlı'dan günümüze Türkiye'de kurulan tüm derneklere ilişkin bilgileri dijital arşive aktardıklarını kaydeden Şahin, şöyle konuştu:

''Dijital arşiv çalışmamız sayesinde Türkiye'nin sivil toplum hafızası dernekler boyutuyla elektronik ortama aktarılmaktadır. Bu projeyle arşivlerimizdeki 226 bini aşkın faal ve gayri faal dernek dosyası içindeki yaklaşık 25 milyon evrak taranıp, indekslenerek dijital ortama aktarıldı.

Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü'nde bulunan Osmanlıca metinlerin de yine aynı yöntemle elektronik ortama aktarılmasıyla Osmanlı dönemi dahil sivil toplum hafızamız, derneklerimizin ve bu konuda araştırma yapmak isteyenlerin hizmetine sunulacaktır.''

-Derneklere hibe-

Sivil toplum kuruluşlarının katılımcı demokrasinin olmazsa olmaz aktörü olduğunu vurgulayan Şahin, ''Sivil toplumun gelişmesi, kamu karar mekanizmalarına vatandaşların aktif katılımının sağlanması, kamu-sivil toplum diyaloğunun geliştirilmesi ve güçlendirilmesini çok önemsiyoruz. Bu kapsamda sivil toplum bilincini geliştirici, kamu-sivil toplum diyaloğunun geliştirilmesini hedefleyen çocuklara, gençlere, kadınlara ve dezavantajlı gruplara yönelik projelerle toplum ve çevre sağlığını korumaya yönelik çalışmaları bakanlık olarak içtenlikle destekliyoruz'' diye konuştu.

2012 bütçesinde en yüksek artışın derneklere proje karşılığı yapılan yardımlarda olduğunu bildiren Bakan Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Ülkemizdeki sivil toplum kuruluşları arasında en yaygın örgütlenme şekli olan derneklere bakanlığımız bütçesine konulan ödenekten proje esaslı hibe yardımı yapılmaktadır. Bu şekilde ülkede sivil toplumun kamu yönetiminde daha etkin olmasını, karar alma mekanizmalarına daha çok katılmasını demokrasi kültürünün daha da gelişmesini ve toplumun kılcal damarlarına kadar yerleşmesini sağlamaya çalışıyoruz.''

Şahin, derneklerin işlemlerini elektronik ortamda yapabilmesi için e-Devlet yazılımını geliştireceklerini bildirdi.

Bölgesel kalkınma ajansları ile kent konseylerinin de kamu ve özel kesim arasındaki işbirliğine katkı sağladığını aktaran Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Hükümetimizce yapılan bir diğer düzenlemeyle il ve ilçe insan hakları kurullarının yapısında değişiklik yapılarak bu kurullar büyük oranda sivil bir yapıya kavuşturuldu. Vali ve kaymakamlarımızın başkanlığını yaptığı sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarında katılımcılar düzeyinde yapılan değişiklikler, sivilleşme konusunda atılan adımlara örnektir. Bizim temel yaklaşımımız toplumsal örgütlenmeyi destekleyerek katılımcı demokrasinin açık ve hesap verebilir olmasına kökleşmesine, toplumun hayat kalitesinin yükseltilmesine katkıda bulunmaktır.''

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209