Tunus'taki toplantıya dikkat çekti

Londra'daki Somali Konferansı'nda konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Suriye'deki zulme karşı Tunus'ta yapılacak toplantıya dikkat çekti.

Tunus'taki toplantıya dikkat çekti

Londra'da düzenlenen Uluslararası Somali Konferansı'na katılan Davutoğlu, Hyatt Regency Otel'de basın toplantısı düzenledi.

Tunus'ta yarın yapılacak ''Suriye'nin Dostları'' toplantısına katılacağını belirten Davutoğlu, toplantının katılım düzeyinin yüksek olacağını ifade etti. Suriye'nin Dostları toplantısının ikincisinin ev sahipliğini Türkiye'nin üstleneceğini dile getiren Davutoğlu, ''Bu konudaki nihai karar yarın verilecek ama ikinci toplantının Türkiye'de yapılması konusunda genel bir mutabakat var'' dedi.

Yarınki toplantının hedefinin, uluslararası toplumun Suriye'deki son gelişmeler ve artan sivil kayıpları karşısında sesinin güçlü bir şekilde çıkması olduğunu vurgulayan Davutoğlu, şöyle devam etti:

''Artık olaylar öyle bir seviyeye geldi ki sadece Suriye'de yaşayan masum siviller değil, mesleğini yapmak üzere Suriye'ye gitmiş olan gazeteciler bile saldırıya maruz kalıyor. Yani rejim Suriye'yi bir açık hava hapishanesine çevirecek şekilde, uluslararası irtibatını kesecek şekilde son derece gayriinsani yöntemlerle varlığını sürdürmeye çalışıyor.''

Türkiye'nin, Suriye'deki gelişmelerin bu noktaya gelmemesi için elinden gelen her türlü çabayı gösterdiğini belirten Davutoğlu, ancak bu çabaların yetersiz kaldığını bildirdi.

-''En güçlü sesi Tunus'tan yükselteceğiz''-

Yarınki toplantının Tunus'ta yapılmasını tercih eden tarafın Türkiye olduğuna değinen Davutoğlu, ''Çünkü Tunus bütün bu haklı taleplerin başladığı, özgürlük meşalesinin ilk hayata geçirildiği ülkedir. İlk serbest seçimlerin yapıldığı ülkedir'' dedi.

Davutoğlu, yarınki toplantıda yapılacak açıklama üzerindeki çalışmalarının sürdüğüne işaret ederek, şunları söyledi:

''Ama şundan emin olunuz, Suriye'deki kardeşlerimizin mağdur kaldığı bu zulme karşı en güçlü sesi Tunus'tan yükselteceğiz. Somut adımlar atılması için taleplerimiz oldu. Bu somut adımlar da yarın daha netleşecek. Yani sadece söylem düzeyinde değil, eylem düzeyinde de bu zulme dur denecek kararlılığı uluslararası toplumun göstermesi lazım. Büyük bir insanlık trajedisi yaşanıyor. İnsani yardımlar konusu başta olmak üzere elimizden gelen her türlü adımın atılacağına emin olunması gerekir.''

-''Humus'un Saraybosna'dan farkı kalmadı''-

Gazetecilerin Suriye'ye ilişkin sorularını da yanıtlayan Davutoğlu, ''Tunus'taki toplantıya Esad rejimini davet ettiniz mi?'' sorusu üzerine, şöyle konuştu:

''Esad rejimini davet etmedik. Etmememiz de doğaldı çünkü burada zaten konuşulacak konu, Esad rejiminin yol açtığı katliamlar. Esad rejimini bırakın davet etmeyi, Sayın Başbakanımız gitti, ben defalarca gittim. Eğer bizi dinleyecek olsalardı Şam'da dinlerlerdi, Tunus'ta değil. Arap Ligini dinleyecek olsalardı Kahire'de dinlerlerdi, Şam'a gitti gözlemciler. Uluslararası toplumu dinleyecek olsalardı, New York'ta dinlerlerdi. Ama maalesef bunlar gerçekleşmedi. Bu aşamadan sonra zalimle mazlumu aynı kefeye koyamayız. Halkına baskı yapan, halkını top ateşine tutan rejimi, muhatap olarak kabul ettiğinizde yanlış mesaj vermiş olursunuz. Sanki bu yöntemlerle yaşanabilir bulduğumuzu ima etmiş olursunuz ki bunu yapamazdık.''

Davutoğlu ayrıca, Humus'taki durumun ortada olduğunu, ''Saraybosna'dan neredeyse farkı kalmadığına'' dikkati çekerek, Suriye Ulusal Konseyi'nin ise yarınki toplantıya katılacağını ifade etti.

-''İnsani yardım konusunda elimizden geleni esirgemeyiz''-

''Suriye halkına insani yardım götürmek için Türkiye topraklarından bir koridor açılması yarın gündeme gelirse, böyle bir öneri sunulursa, bizim tavrımız ne olacak?'' yönündeki soruya ise Davutoğlu, şu yanıtı verdi:

''İnsani yardım konusunda elimizden gelen hiçbir şeyi esirgemeyiz. Biz Anadolu'da, sınırlarımız içinde, sıcak bir ortamda aşımızı yerken, Suriye'de bu aşı bulamayan, ilacı bulamayan insanlara eğer aş ve ilaç ulaştırılması gerekiyorsa, bunun için ne gerekiyorsa Türkiye elinden geleni yapar.''

Suriye muhalefetinin bazı temsilcilerinin yarınki toplantıda silahlandırılmayı isteyeceklerini açıkladıklarının belirtilmesi üzerine de Davutoğlu, ''Suriye muhalefetini yarın tabii dinleyeceğiz. Talepleri konusunda 'şunu talep edin, bunu talep etmeyin' denmez. Ama yarınki gündemimiz esas itibarıyla, uluslararası toplumun bu konudaki ortak, kolektif çağrısını güçlü bir şekilde duyurmak ve Arap Ligi planı çerçevesinde eyleme dönük olarak atılacak adımları ele almak'' diye konuştu.

İran ve Lübnan medyasında yer alan bazı haberlerde, ''Fransa'nın yarınki toplantıya Türkiye ile eş başkanlık yapmayı istemediğinin'' bildirildiğinin söylenmesi üzerine de Davutoğlu, şunları kaydetti:

''Böyle bir şey söz konusu değil, eş başkanlık yok. Ev sahibi başkanlık yapacak. Sonraki toplantı İstanbul'da gerçekleşecek. Bu meseleleri, hiçbir ülkeyle herhangi bir yarışın konusu yapmayız, ne Suriye'yi, ne Somali'yi, ne de herhangi bir konuyu. Yani ortada bir yangın varken, bu yangının içinden kim ne alır, bir prestij davası içinde biz hiçbir zaman olmadık. Türkiye Cumhuriyeti Devletinin bir prestij meselesi olmamıştır. Elhamdülillah, dünyada yeterli prestijimiz var. Şu anda bir yangın var Suriye'de. Bu yangın varken, ne yapılması gerekiyorsa yaparız, ama bu tür iddiaların hiçbir karşılığı yoktur, bunun da bilinmesini isterim."

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ''Somali'de 5 ayda bir destan yazıldı. Bugün söz alan herkes bir şekilde bu destana atıfta bulunma ihtiyacı hissetti'' dedi.

Londra'da yapılan Uluslararası Somali Konferansı'na katılan Davutoğlu, Hyatt Regency Otel'de basın toplantısı düzenledi.

Türkiye'nin, verdiği sözleri yapacak kudrette olduğunu gösterdiğini belirten Davutoğlu, ''Somali'de 5 ayda bir destan yazıldı. Bugün söz alan herkes bir şekilde bu destana atıfta bulunma ihtiyacı hissetti. Bu, gurur duyduğumuz bir tabloydu. Bunu sürdürmeye kararlıyız. Bu meseleyi stratejik çıkar meselesi olarak değil, insani sorumluluk meselesi olarak görüyoruz. Herhangi bir Somalili ile karşılaştığınızda Türkiye'nin bu fedakarlıklarına duydukları minneti her zaman görüyoruz'' diye konuştu.

Davutoğlu, İngiltere Başbakanı David Cameron'ın, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, Uluslararası Somali Konferansı'na eşbaşkanlık yapmayı teklif ettiğini ancak Başbakan Erdoğan'ın sağlık durumu nedeniyle toplantıya katılamadığını söyledi.

Somali konusu açıldığında şu anda üzerinde en çok konuşulan ülkenin Türkiye olduğunu vurgulayan Davutoğlu, ''Dün ve bugün yaptığımız bütün toplantılarda herkes Somali konusunda Türkiye'nin attığı adımlardan ve yapıcı katkısından sitayişle bahsetti'' ifadesini kullandı.

Haziran ayında İstanbul'da BM Somali Zirvesi'nin yapılacağını ifade eden Davuoğlu, şöyle konuştu:

''Ağustos ayında geçiş dönemi bitecek ve kalıcı bir siyasi yapı için yeni bir aşamaya geçilecek. Onun öncesinde İstanbul'da bütün çalışmaları gözden geçirip Somali'nin geleceğini belirleyecek yol haritası ortaya konacak. Biz bugün Somali konusunda üç ana alanda birbirini tamamlayıcı adımlar atılması gerektiğini vurguladık. Birincisi insani yardımlar ve ekonomik kalkınma alanı, ikincisi kamu düzeninin sağlanması ve güvenlik alanı, üçüncüsü ise siyasal yapılanmanın tamamlanması.''

-''Verilen sözler birer birer yerine getirildi''-

Başbakan Erdoğan'ın Somali'ye yaptığı ziyaretin bu ülkedeki sorunların tüm dünyanın gündemine en güçlü şekilde gelmesini sağladığını dile getiren Davutoğlu, o ziyarette Somalililere verdikleri sözlerin beş aylık süre içinde birer birer yerine getirildiğini vurguladı.

Bakan Davutoğlu, Türkiye'nin Somali'de büyükelçilik açma sözünü verdiğini ve bunu gerçekleştirdiğini belirterek, şöyle devam etti:

''Şu anda tam kapasiteyle çalışan tek büyükelçilik bizim büyükelçiliğimizdir. Ayrıca 3 komşu ülkenin daha büyükelçiliği var, başka bir büyükelçilik yok. Bugün ben, Somaliler'e bir mesaj vereceksek, Somalilerle kader birliği içinde olduğumuz göstereceksek, öncelikle bu toplantıya katılan ülkelerin tümünün en kısa zamanda Mogadişu'da büyükelçilik açmaları çağrısında bulundum. Geçtiğimiz eylül ayında New York'ta yaptığımız toplantıda Somali'de söz sahibi birçok ülke büyükelçilik açma sözü vermişti, bu yerine gelmedi. Ben bu çağrıyı yeniden yaptım. Bazı büyükelçiler atandı ama onlar Nairobi'den çalışmayı tercih ediyorlar.''

-Düzenli seferler 6 Mart'ta başlıyor-

Türkiye'nin, Mogadişu Havaalanı'nın rehabilite edilmesi sözünü verdiğini ve bu çalışmaların da tamamlandığını aktaran Davutoğlu, Mogadişu'ya direkt sefer düzenleme sözünün de 6 Mart'tan itibaren düzenli uçuşlarla gerçekleşeceğini bildirdi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Somali'de Afganistan'da olduğu gibi ''PRT'' tarzı çalışacak iki ofis daha açacaklarını belirterek, Türkiye'den 13 insani yardım kuruluşunun Somali'nin her köşesinde çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi.

Somali'de 4 sahra hastanesi dışında geçen hafta sabit bir hastanenin hizmete girdiğini ifade eden Davutoğlu, büyük ölçüde tahrip olan Dikfer hastanesinin de 6 ay içinde tam kapasiteyle hizmet verecek şekilde yapımının tamamlanacağını belirtti.

Davutoğlu, Somali'de siyasal alanda önemli gelişmelerin yaşandığını dile getirerek, şu anda bir anayasa reformunun gerçekleştirildiğini, daha sonra da parlamento seçimlerinin yapılacağını vurguladı.

Somali'de birbirleriyle ihtilaf halinde olsalar da bütün tarafların Türkiye'ye saygıyla yaklaştıklarına dikkati çekerek, ''Türkiye'nin bu konuda devrede olmasına büyük önem veriyorlar. Bunun için uzlaşı çalışmalarında Türkiye bundan sonra faaliyetlerini daha artıracak ve Somali'de çatışan taraflar arasında da kalıcı barışın tesis edilmesi için elinden gelen her katkıyı vermeye devam edecek'' diye konuştu.

-''Böyle bir imada bulunmadım''-

Bir gazetecinin, ''Bugünkü konferansta Türkiye'nin Somali'ye asker göndereceğini ima ettiniz, böyle bir durum var mı?'' yönündeki sorusuna Davutoğlu, ''Böyle bir imada bulunmadım. Şu anda Somali'de Amisom (Somali'deki Afrika Birliği misyonu) faaliyet gösteriyor. Amisom'un bu çalışmalarına destek olunması çağrısında bulunduk'' yanıtını verdi.

Davutoğlu, Londra'daki temasları çerçevesinde BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Somali Cumhurbaşkanı Şeyh Şerif Ahmed ve Başbakanı Abdüveli Muhammed Ali, Katar Başbakanı Şeyh Hamad Bin Casim El Tani, ABD, Almanya, Pakistan ve İsveçli mevkidaşlarıyla görüşmeler yaptığını bildirdi.

Bu hafta pazar günü Katar'da Uluslararası Kudüs Konferansının yapılacağını belirten Davutoğlu, toplantıya Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Hamas'ın lideri Halid Meşal'in katılacağını ifade etti.

Davutoğlu ayrıca, bu hafta cuma ve cumartesi günleri Brezilya Dışişleri Bakanı Antonio Patriota başkanlığında Brezilya'nın Ortadoğu'daki büyükelçilerinin İstanbul'da toplanacağını kaydetti.

Bu arada, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, basın toplantısından önce eski Irak Başbakanı İyad Allavi ile görüştü. Görüşmede, Irak'taki gelişmeler ile siyasi durumun ele alındığı öğrenildi.

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209