Türkiye İran'a yaptırıma meydan okuyor

Türkiye’nin İran’a yönelik petrol yaptırımlarının kendisini bağlamadığı yönündeki mesajları, Batılı medyada yankı buluyor.

Türkiye İran'a yaptırıma meydan okuyor

Financial Times gazetesi, Türkiye’nin ABD tarafından İran’a ilan edilen yeni yaptırımların kendisini bağlamadığını söylediğini belirterek, “Türkiye, İran’a yaptırımlara meydan okuyor” yorumunu yaptı.

Ekonomi gazetesi Financial Times, “Türkiye, İran’a Yaptırımlara Meydan Okuyor” başlığını kullandığı haberinde Japonya ve Hindistan gibi ülkeler bile İran’a bağımlılıklarını azaltmak için enerji planlarını gözden geçirirken Türkiye’nin, ‘yaptırımların kendisini bağlamadığını’ söylediğine dikkat çekti.

İran’dan alımlarını artırdı

Analistlerin, Türkiye’nin geçen yıl fiyat avantajları ve Libya’dan sevkiyatın durması nedeniyle İran’dan alımlarını artırdığını ifade ettiklerini kaydeden gazeteye konuşan IBS Research & Consultancy’den David Tongue da, “Türkiye’nin başka alternatifleri de var” derken, Türkiye’nin petrol için biraz daha fazla para ödemesi gerekeceğine işaret etti.

Daha önce Türk hükümetinin ABD’nin yaptırımlarına karşı konuşurken, Türk şirketlerinin yaptırım korkusuyla İran ile ilişkilerini frenlediklerini kaydeden gazete, örnek olarak Tüpraş’ın, aralık ayında İran’dan ham petrol alımlarına ilişkin yıllık anlaşmayı yinelediğini ancak ABD’nin 2010 yılında yaptırımları getirmesinin ardından İran’a işlenmiş ürün satmayı durdurduğunu kaydetti.

Gazete, Halkbank’ın da Hindistan’daki bir petrol rafinerisi için İran ile yürüttüğü işlemlerden vazgeçtiğini de yazdı.

ANKA

Haber Kaynağı : Haber7.com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209