ASKON 8. GENEL KURULU GERÇEKLEŞTİ

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca, terör sorununda insani faturalar oldukça ekonomik faturaları konuşmanın abes olduğunu belirtti.

ASKON 8. GENEL KURULU GERÇEKLEŞTİ
 Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Mustafa Koca, terör sorununda insani faturalar oldukça ekonomik faturaları konuşmanın abes olduğunu belirtti.

 

Bu yıl "Hakkaniyet Hattı" konseptiyle düzenlenen ASKON 8. Olağan Genel Kurulu'nun açılışı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirildi.

 

ASKON Genel Başkanı Mustafa Koca, açılışta yaptığı konuşmada, 2008 yılınındaki krizin gelişmiş ülkeleri kökten vurduğunu ve halen etkisini sürdürdüğünü, krizden çıkmayı tam olarak başaramayan bu ülkelerin G7 zengin ülkeler imajını yerle bir ettiğini savundu.

 

Buna paralel olarak gelişmekte olan ülkelerin yıldız olmaya başladığını anlatan Koca, "BRIC ülkeleri en dikkat çeken ülkeler oldu. Dünya kamuoyu ona bizi de ekledi ve kavramı BRIC-T yaptı. Dünyanın artık gerçekten değişebileceğine olan inanç, bu vesileyle iyice pekişmiş oldu" diye konuştu.

 

Bu tür gelişmelerin dünyada merkezlerin kaymasını sağladığına işaret eden Koca, 5 yıl önce dünya ticaretinin ağırlık noktaları tamamen batı hattı iken, artık her geçen gün doğuya doğru bir eğilimin kendisini hissettirdiğini vurguladı.

ASKON 8. GENEL KURULU - ASKON GENEL BAŞKANI MUSTAFA KOCA

 

Dünyanın yaklaşık 70 trilyon dolarlık GSH'sı olduğunu kaydeden Koca, "Bunun 14,5 trilyon doları ABD, 17 trilyon doları AB ve yaklaşık 6 trilyon doları Japonya tarafından üretiliyor. Ona göre altyapısı ve endüstriyel birikimi var. Krize girdiklerinde büyümeler eksiye düşse dahi yüzde yarımlar mesabesinde kalıyor. Bizim gibi ülkelerde büyüme oranları yüksek çıkabiliyor. Ama GSYH çok büyük olmadığı için gelişmiş ülkelerin yerini almak kolay olmuyor. Bizim rekabet alanımızda bulunan Çin, Brezilya, Hindistan ve Rusya gibi ülkeler, yeni dönemde önümüze çıkacak olan ülkelerdir" değerlendirmesinde bulundu.

 

"Türkiye ekonomisi çağ atladı"

 

2001 ile karşılaştırıldığında Türkiye ekonomisinin çağ atladığına, ancak 2023 hedefleri açısından durumu iyice düşünmek gerektiğine dikkati çeken Koca, artık tüm faturaları hükümetlere yıkmanın zamanının geçtiğini ve herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini belirtti.

 

Krizde olması dolayısıyla AB'ye yapılan ihracattaki yüzde 12-13'lük azalışın yeni pazarlarla telafi edildiğini anımsatan Koca, artık ekonomik politikaların seyrini biraz daha değiştirerek sınırları aşan bir yapılanmayı hedeflemek gerektiğini söyledi.

 

Türkiye'nin hala kamu sektörü ve özel sektör olarak dünyada adından bahsettirdiği 5 markası bulunmadığını dile getiren Koca, şunları kaydetti:

 

"Bölgesel entegrasyonun merkezini oluşturmalıyız. O merkeze ciddi anlamda bilgi, teknoloji, Ar-Ge ve Ür-Ge değeri katmayı başarmalıyız. Üretim ve pazar paylaşımını da ona göre yapmalı ve önden gidenlerden olmalıyız. Gerçek önderliğin, derinliği olan üretimlerden geçtiği bellidir. Eğitim yaşımızın ortalama 6,5'larda olması, patent başvurularında 56. sıralarda olmamız bizi bu hedeflerden uzaklara düşüren gerçeklerimizdir. Eğitim atraksiyonlarını saygıyla karşılıyoruz. Ama ileri teknoloji konusunda rekabetten düşme meylindeyiz. Medeniyet inşasını da, gerçek ilerlemeyi de, yüksek katma değeri de ancak ileri teknoloji ile yakalayabiliriz."

 

Terör sorunu

 

Konuşmasında terör sorununa da değinen Koca, "İnsani faturalar oldukça ekonomik faturalarını konuşmak abes olan bir sorun. Biz ASKON olarak uydurulmuş yığınla tabunun hiç birine iltifat etmeden, kanı durduracak, insanlara onurlarını tevdi edecek ve milletin bölünmesine engel olacak her girişimi sonuna kadar destekliyoruz. Biz ekonomiyle, parayla, kapitalle uğraşan insanlar olarak, alışılmışın aksine kapitalist telakkilere, sosyalist hülyalara ve liberalist fantazilere karşı bir duruşumuz var. Hak taksiminin doğru yapılmasından yanayız. Böyle bir mücadelenin içerisindeyiz. Kamu, sermaye, akıl, emek hakkını doğru almalı. Rekabet adil, üretim doğaya uyumlu, tüketim israfsız olmalı. Kimse ne gelecek kuşakların ne de eline fırsat geçti diye zayıfların, güçsüzlerin hakkını gasp etmeli" şeklinde konuştu.

 

ASKON 8. GENEL KURULU

 

Ödüller sahiplerini buldu

 

Genel Kurul'daki konuşmaların ardından, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, 12. yüzyılda yaşayan ve yüksek teknoloji tasarımı sunan Ebu'l İz İbni İsmail İbni Rezzaz El Cezeri'nin Otomat Çizimleri örneklerinden oluşan bir albüm hediye edildi.

 

Daha sonra Başbakan Erdoğan tarafından ASKON İletişim Ödülleri ile Reel Ekonomiye Katkı Ödülleri sahiplerine takdim edildi.

 

Genel Kurul'da ASKON'a yeni katılan üyeleri temsilen bir gruba da katılım rozetleri takıldı.

 

Öte yandan, Genel Kurul'a Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak, Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Genel Başkanı Nail Olpak, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan ve çok sayıda işadamı katıldı.

 

ASKON 8. GENEL KURULU

 

ASKON 8. GENEL KURULU

 

ASKON 8. GENEL KURULU



SİVİL HABER

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner309

banner225

banner209