Rıfat Doğan/Süha Küçük - İleri
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin gündemine tekrar aldığı Gezi Parkı'na Topçu Kışlası projesi gündemdeki yerini korurken, kamuoyuyla paylaşılan Beşiktaş Meydan Projesi görselleri ikinci bir Taksim Meydanı Yayalaştıma Projesi mi geliyor sorularını akıllara getirdi. Bu soruyu muhataplarına yani Beşiktaş esnafına, Beşiktaş Çarşı grubuna, semt sakinlerine ve semt sakinlerinden yazar Emrah Serbes'e sorduk.
İşte projeyle ilgili Beşiktaş semt sakinlerinin İleri ile paylaştığı görüşler:
TAKSİM'DE YAPTIKLARINDAN FARKI YOK
Emrah Serbes (yazar): Bu, Taksimde yayalaştırma projesinde yaptıklarından, Validebağ'da yaşananlardan farklı birşey değil. Dolmabahçe alanına, yani 1. Derece Koruma Bölgesine, iskelenin yanı başına otel konuldu. Bu, yoksulları, dar gelirli olanları bu şehrin dışına koymaktır. Bu iş şehrin merkezinde olduğu için, buradan zorunlu olarak taşınanlar da oldu, olmaya devam edecek.
Beşiktaş semtinin geleneksel kimliğinde kısa zamanda farklılaşma yaratmasa bile, uzun vadede büyük bir farklılaşma yaratacak. Burasının semt havasının zedelenmesi tüm insan ilişkilerini zedeler. Buranın kendine özgü, kendine has bir tarzı var. Bu semtte, bu mahallelerde herkes barış içinde. Beşiktaş insanı, Beşiktaş semtlisi, biri iftarını açarken, bir diğeri içkisini içiyor ve birbirlerine selam veriyorlar. Burada insanlar birbirlerine karşı samimidir. Bu durumu tüm Beşiktaş yerlileri bilir.
Emrah Serbes
BEŞİKTAŞ, AKP ZENGİNLERİNE AÇILMAK İSTENİYOR
Kenan Sarıdikmen - (Beşiktaş Kafe / Bar esnafı ): Bizim karşı çıkmamız gereken, Beşiktaş'ın tarihsel dokusunu bozma girişimi projelerinin kendisi olmalıdır. Bu tarihi dokuyu bozma işine kalkışanlara itiraz etmezsek, içeri kadar girerler ve mevcut bulunan tarihi görüntüyü bozmaktan başka birşey yapmayacaklardır.
Beşiktaş, tarihi ile ünlü, klübü ile, insanların ilişkileri ile tanınan bir semt. Bu proje sonrası, rant, AKP ve onların zenginlerine açılmak isteniyor. Bu proje ile Beşiktaş'ın tarihi ele geçirilmek isteniyor. Buraya katlı otopark yapmak, o alanın boşaltılması, oradaki halkın oradan yollanması ve sonuç olarak rant alanlarının genişletilmesine hizmet edecek. Projenin gerçekleşmesi demek, esnafların tamamen bitmesi anlamına gelir. Özellikle de Ihlamurdere, öğrencilerin en rahat oldukları, özgürce zaman geçirdikleri, genç bir nüfusun hayat bulabildiği bir alan.
BEŞİKTAŞ SEMTTİR SEMT KALACAK
Cem Yakışkan (Beşiktaş taraftar grubu Çarşı ): Bu proje planını yapmakta olanlardan biri olarak bizzat buranın belediye başkanı da var. Ancak başkan hayal kuruyor. Beşiktaş'ta su kanalları, su giderleri bile tarihidir, yağmur yağdığında bile su kanalları doluyor, burada hemen hemen her şey tarihidir.
Biz burada çınar ağaçları gibiyiz. Yıllardır buradayız, herkes bilir ve görür. Her gelen Belediye Başkanı'nın hayalidir buraya ''bir şeyler'' yapmak. Burada saksıya bile imar verebilecek pozisyona geldiler. Abbasağa Parkı tarafına da girmeye çalıştılar. Buradaki tek bir ağaca ellerini sürsünler, doğal zenginliğimizi mahvetmeye çalışsınlar, burada neler olabileceğini, bu semtin halkının nasıl bir irade ile ortaya çıkacaklarını görmeli kendileri... Burada insanların muhafazakarlığa tepkisi var. İnsanlar Beşiktaş'ın ne olduğunu, doğa'nın ne olduğunu biliyorlar.
İnsanları tanısın, halkın içinde gezsin. Otobüs içinde el sallamaya benzemiyor bu proje. Sığınaklara, toplanma alanlarına ''belediyeye bağış'' üzerinden bina yaptılar, inşaata açtılar. Burada her ne yapmak istiyorsa, yerel bir gazete üzerinden, bir araç üzerinden insanlara sorabilecek şekilde bir yöntem niyetlesin, bir sorsun bu insanlara, bir araştırma yapsın. Burayı var eden, bu semtte yaşayan, ömürlerini burada geçirmiş olan, buralara gözü gibi bakan insanlar var, gelip bir sorsun kendisi. Sarıyerde yaşıyor, Beşiktaş'ta çay içmeden buraya neyin projesini yapmaya kalkışıyor.
Beşiktaş halkı burada semti için öyle bir ses yükseltir ki, rantıyla ve projeleriyle övünenler insan içine çıkamaz duruma gelir... Kimse buranın halkını yok sayamaz. Beşiktaş'ı Beşiktaş yapan, burada oturan halktır. Semtimiz için her ne düşünülüyorsa her şeyden önce bu insanlara sorulmalıdır. Buranın tarihi burada yaşayan, buraya ömür vermiş insanlığıdır.
Beşiktaş taraftar grubu liderlerinden Cem Yakışkan
BU TARİHİ SEMTİ BOZAMAZLAR
Yılmaz Ekengil - (Beşiktaş'ın en eski esnaflarından) Çarşı'nın kapatılmasından tutun da, semtin yeniden imar değişikliği olsun, lüks denilebilecek yeni yapıların semte girmesi demek, burada hep birlikte yaşadığımız ailelerin burada yaşayamaması demektir. Ne yazık ki buradan gitmek zorunda bırakılan aileler de oldu şu ana kadar. Burası apayrı bir tarihi semttir. Kaldırımdan tutun da, tarihi yapılara kadar; insan ilişkilerinden tutun da, sokaklarındaki insanların komşuluk kültürüne kadar buraya özgü, burayı tarih yapan özgünlüğüdür...
Babalarımız 1932'den, bizlerse 1960'dan beri bu semtin insanlarıyız ve bizim gibi bu semte gözü gibi bakan, her bir sokağında ömrü geçen, kendini bulan, buraya ömür vermiş yüzlerce aile ve esnaf var. Biz bu sokaklarda, kaldırımlarda gece 1-2'ye kadar semtimizde, mahallemizde oturan kız arkadaşlarımız ile oynardık. En küçük bir ters düşünce, yanlış anlayış olmaksızın hep birlikte ömrümüzü geçirdik. Her birimizle, her bir komşumuzla can ciğeriz, annelerimiz bir diğerini ayrı tutmaz, ayrım denilen bir anlayış yoktur. Bu tarihi, bu semti bozamazlar...
SİVİL HABER
Güncelleme Tarihi: 02 Aralık 2014, 17:16