Turkiye'de veya Turklerin oldugu dunyanın herhangi bir yerinde, bir dugune veya herhangi bir eglence ortamına katıldıgınızda, orada mutlaka bir Ankara Turkusu, bir Ankara oyun havası calındıgına sahit olursunuz. Bu durum Ankara halk ezgilerinin onemli bir bolumunun yerellik sınırını asarak ulusal bir nitelik kazandıgını gostermektedir. Sahit olacagınız bir diger gelisme de son donemlerde “Ankaralı …” unvanlı kisiler tarafından yaygınlastırılan yeni bir muzik tarzıdır.
Geleneksel Ankara muziklerinin yerel sınırları asan sekilde ulke genelinde benimsenmesi, piyasa muzigi yapanların dikkatinden kacmamıs ve geleneksel Ankara ezgileri piyasa aktorleri tarafından populer tuketime donuk olarak yeniden yazılmaya, yeniden uretilmeye baslanmıstır. Yeni tarzın temel ozellikleri ise su sekilde ozetlenebilir: (1) Genellikle Ankara’nın anonim turkulerinin yuzyıllar icinde suzulerek rafinelesmis muzikal yapısının degistirilerek basit ritimlerle ve tavırsız icra edilmesi, (2) Geleneksel sozlerin argo ve mustehcen ifadelerle yer degistirilmesi, (3) Ortaya cıkan yeni urunlerin elektrosaz, darbuka ve zilden olusan orkestra esliginde komik gosteriler (show) ile sunulması…
Son birkac on yılda yasanan bu gelismeler geleneksel Ankara halk muziginin de onemli olcude unutulmasına, kulaklardan silinmesine neden olmustur. İste bu Sempozyumun amacı hem geleneksel Ankara halk muzigini yeniden hatırlatmak, hem de son donemlerde “Ankaralı …” unvanlı kisilerle baslayan muzik akımının gelisimini irdelemektir.
Geleneksel Ankara halk muziginin temel ozellikleri ise su sekilde ozetlenebilir. Orta Anadolu Bolgesi halk muzigi cemberi icinde yer alan Ankara, 300 adet uzerinde divan, kırat, muhabbet havası, oturak (oyun) havası, zeybek, halay, bozlak ve agıttan olusan zengin bir halk ezgileri repertuarına sahiptir. Ankara halk muziginde genel olarak 4, 2, 9 zamanlı usuller kullanılır. Ankara turkulerindeki ses genisligi 5–15 ses arasında genislemekte, ancak 5, 6, 7, 8, 9 ses sahasını kullanan ezgiler cogunluktadır. Ankara’nın “muhabbet”, “cumbus”, “oturak”, “ferfene” denilen belirli bir duzen cercevesinde icra edilen yemekli, ickili, muzikli, savaklı, sohbetli, seyirlikli, oyunlu toplantılarında calınıp-soylenen halk muzigi ezgileri genellikle “baglama”yla ve “kostak bir tavır”a sahip olan “Ankara tezenesi” vurularak icra edilir. Cura, tanbura, baglama veya divan sazına, kısaca baglama ailesine eslik eden diger calgılar ise zilli masa, kasık, def ve (dilli-dilsiz) kavaldır. Ankaralı baglamacılar, bozuk duzeni, saz duzeni, baglama duzeni, misket duzeni, hudayda duzeni, bozlak (abdal) duzeni, cin teli duzeni adı altında 9 cesit akort kullanmıslardır.
Ankaralılar ve Seymenler olarak basta medya kuruluslarına, yerel yoneticilere ve muzik piyasasında yer alan aktorlere sesleniyoruz! Lutfen Ankara’nın ve ulkemizin geleneksel muziklerini yozlastıranlara ve halkın anonim, ortak degerleri olan halk ezgilerini carpıtarak muzik piyasasında kendilerine yer acmaya calısanlara prim vermeyiniz! Lutfen toplumumuzun muzik anlayısını topyekûn olarak asagı ceken, estetik ve etik degerlerini ayaga dusuren girisimlerle aranıza mesafe koyunuz! Sanki “ama halk boyle istiyor” dediginizi duyar gibiyiz… Oysa, Sizler de biliyorsunuz ki halkın talep etmesi madalyonun sadece bir yuzu… Ustelik silik yuzu… Madalyonun diger yuzunde, baskın yuzunde ise, kultur ortamını kalitesiz urunlerle dolduran ve halkımızı bu tur kalitesiz urunleri tuketmeye kosullayan genis bir arz cephesinin oldugunu hepimiz iyi biliyoruz... Yine cok iyi biliyoruz ki, muziksiz, kultursuz, sanatsız kalan bir milletin hayat damarları kopmus demektir… Muzik, kultur, sanat dolu bir Baskent ve Turkiye ozlemimize Sempozyumumuzun katkı saglamasını diliyoruz.
Abidinpasa Kosku, Ankara Kultur, Sanat ve Sergi Evi’nde, 24 Kasım 2012 Cumartesi gunu sabah 10.00’da baslayacak Sempozyumumuza Basınımızın Degerli Temsilcileri ve Halkımız davetlidir.
SEMPOZYUM PROGRAMI
Acılıs Toreni (10.00–10.15)
|
Genc Osman Efe Oturumu (10.15–12.30) Oturum Baskanı: Emine Koc (Ankara Radyosu THM Sanatcısı)
Ø Salih Turhan (Kultur ve Turizm Bakanlıgı Ankara Devlet Turk Halk Muzigi Korosu Sanatcısı, Halk Muzigi Arastırmacısı) Konu: “Ankara Turkuleri ve Etkilesim Sahası” Ø Doc. Dr. F. Gulay Mirzaoglu: (Hacettepe Universitesi, Geleneksel Muzik Kulturu Uygulama ve Arastırma Merkezi (HUGEM) Muduru) Konu: “Ankara Turkulerinde Ask Sembolleri” Ø Yrd. Doc. Dr. Cenk Guray (Yıldırım Beyazıt Universitesi Turk Musikisi Devlet Konservatuvarı) Konu: "Eski Ankara'nın İzini Turkulerde Surmek" Ø Ozay Onal (Luthiye, Baglama İcracısı ve A.U. Dilbilim Anabilim Dalı Doktora Ogrencisi Konu: "Ankara'daki Baglama Luthiyeligi Gelenegi" Ø Yrd. Doc. Dr. Mehmet Akpınar (Gazi Universitesi Guzel Sanatlar Bolumu, Muzik Egitimi Anabilim Dalı) Konu: “Kızılcahamam Turkuleri”
|
Ogle Yemegi Arası: 12.30–14.00
|
Yagcıoglu Fehmi Efe Oturumu (14.00–16.15) Oturum Baskanı: Ahmet Arslanoglu (Ankara İl Genel Meclisi Baskanı)
Ø Yrd. Doc. Dr. Murat Karabulut (Gazi Universitesi Guzel Sanatlar Bolumu, Muzik Egitimi Anabilim Dalı) Konu: “Ankara Turkulerinde Degisim Dinamikleri” Ø Okan Murat Ozturk (Baskent Universitesi Devlet Konservatuarı Ogretim Gorevlisi, Sanatcı) Konu: “Merkeziyet Kaybı Surecinde Ankara Halk Muzigi ve Baglama Kulturu” Ø Yrd. Doc. Dr. Savas Zafer Sahin (Atılım Universitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yonetimi Bolumu) Konu: “Mekânın Muziginden Muzigin Mekânına: Susan Ankara" Ø Doc. Dr. Turker Eroglu (Gazi Universitesi Guzel Sanatlar Bolumu, Muzik Egitimi Anabilim Dalı) Konu: “Ankara Turkusu Adıyla Yayımlanan Gunumuz Muziklerinde Soz Unsuru” Ø Mehmet Ali Gursoy (Muzik Egitimcisi) Konu: “Seymen Kulturunden Pavyon Kulturune Ankara Turkuleri”
|
Cay-Kahve Arası: 16.15–16.45
|
Unal Turkben Efe Oturumu (16.45–19.00) Oturum Baskanı: Dogan Acar (Ankara İl Kultur ve Turizm Muduru)
Ø Faruk Koca (Ankara E. Milletvekili) Konu: “Ankara Turkulerinin Yozlastırılmasına Karsı Ankaralıların Tepkileri” Ø Doc. Dr. Ayten Kaplan (Hacettepe Universitesi, Secmeli Dersler Birimi Koordinatorlugu) Konu: “Muzik Medyasında Ankaralılar” Ø Omer Can Satır (İTU Turk Musikisi Devlet Konservatuvarı Doktora Ogrencisi Konu: “Cumbusten Gazinoya Yeni Ankaralı Muzik-Eglence Anlayısı” Ø Necati Kazancı (Arastırmacı, Yazar) Konu: "Ankaralı/ Sincanlı Muzigi Uzerine Dusunceler"
|
Kapanıs (19.00) Seymen Gosterisi ve Dinleti
|
Dr. Metin OZASLAN