Konuyla ilgili olarak GİMEV Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kırdemir “12 Haziran 2011 genel seçimlerine, “yeni bir anayasa” vaatleri mührünü vurmuş, seçimlerden hemen sonra, “yeni anayasa” tartışmaları hız kazanmıştır. TBMM de grubu bulunan siyasi partilerden oluşan komisyon, sivil toplum kuruluşlarından görüşler toplamaya başlamıştır. Vakfımız, sorumluluğunun bir gereği olarak, toplumun bütün kesimlerinin hak ve özgürlüklerini güvence altına alacak, vesayetten arındırılmış, ideoloji dayatmayan bir “toplumsal sözleşme” metninin hazırlanmasına katkı sunmaya karar vermiştir. Bu amaçla komisyon kurmuş, “nasıl bir anayasa” gerektiğini ortaya koymuş, görüşlerini (taslağını) TBMM komisyonuna göndermiştir.
Bu çalışmada emeği geçen tüm arkadaşlara, özellikle de hukuk komisyonu başkanımız Av. Cüneyt Toraman’a teşekkür eder, demokratik ve özgürlükçü bir anayasa isteğinin güçlü bir şekilde diri tutulmasını dilerim” dedi.
GİMEV Anayasa Komisyonu Başkanı Av. Cüneyt Toraman ise “Üç kıta üzerinde hükümran olan Osmanlı İmparatorluğu 1900’lü yılların başlarında zayıflamaya başlamış, topraklarının büyük bölümünü kaybetmiştir. Bugünkü sınırlarımızı teşkil eden topraklar üzerinde, padişahlık rejiminden (monarşiden) milletin egemenliğine (TBMM) yeni bir cumhuriyetin temelleri atılmıştır.
Halkımızın, darbe düzeni ve askeri vesayetten kurtulma çabaları, oy verdikleri siyasi partiler tarafından istismar edilmiştir. Anayasada, ondan fazla değişiklik yapılmasına rağmen, bu yapıya dokunulmamıştır. Ak Parti hükümetlerinin bu çabalara samimiyetle destek vermesi, “vesayet düzenini” sarsmış, 12 Eylül 2010 tarihindeki son referandum, en ağır darbeyi vurmuştur. Yine de, vesayetçi yapı halen devam etmektedir. Bu yapının tamamen tasfiyesi için, TBMM’nin, darbelerden arınma ve demokratikleşme sürecini, “yeni bir anayasayla” taçlandırması gerekmektedir.
Darbe anayasaları, vesayeti, vesayet kurumları ile tahkim ettiği ve yasaklarla dolu olduğu için, oldukça uzundur. Ancak, anayasaları değerli kılan kısalığı ve uzunluğu değil, halkının refahı mutluluğu ve özgürlüğü için çözümler üretip üretemediğidir. Komisyonumuz, kısa (özlü) bir anayasaya destek vermekle birlikte, anayasanın, hak ve özgürlüklerimizi, kurumların işleyişini güvence altına alacak hükümlerin anayasada yer almasından yanadır.
Vakfımız, Sivil Toplum Kuruluşlarının yeni anayasa sürecine destek vermesinin vatandaşlık borcu olduğu düşüncesiyle, vakfımızın görüşlerini aktarmak amacıyla, komisyon kurmuştur.
Vakfımız, toplumsal mutabakat metni olması dileğiyle hazırlanan bu taslağa, “HUZUR ANAYASASI” ismini uygun görmüştür. Anayasa taslağımızı, vekillerimize geniş bir görüş açısı vermesi ve milletimize yararlı olması dileğiyle kamuoyuna açıklıyoruz” dedi.
Taslağın 1 Temmuz Pazar günü vakfın Eyüp’te bulunan genel merkezinde kahvaltılı bir toplantı ile tanıtılacağı açıklandı.
Haber: İbrahim Balcioglu [email protected]
SİVİL HABER