Takvimler 25 Şubat 2012 tarihini gösterdiğinde şiirin, edebiyatın, sanatın ve kültürün konuşulduğu, dost yüreklerin buluştuğu İLESAM Kültür Evi sevgiyle kucakladı konuklarını, bastı bağrına.
Bu cumartesi etkinliğinin konuk konuşmacısı Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Başmüfettişi Selahattin Yarar beyefendiydi. Yarar, hayatın taşlı, tozlu, çamurlu, dikenli, güneşli, rüzgârlı yollarında ilerlerken kızgınlıklarını, mutluluklarını, hüzünlerini, acılarını, kısaca edindiği deneyimlerinin kendisine sunduğu noktaları yaşamın imbiğinden damıtarak kaleme aldığı kitabı “Küçük Sözler - 1 ve 2” deki küçük küçük sözleri dinleyicilerle paylaştı. Sözler küçüktü ama anlamları o kadar büyüktü ki. Ben o birbirinden anlamlı sözleri bonsailere benzettim nedense.
Selahattin Yarar, Küçük Sözler’deki şiir ve özlü sözlerin derleme olmadığını, çalışmalarının Franz Kafka’nın eserlerine benzetildiğini ancak kendisinin Yunus Emre, Mevlana ve Hacı Bektaş Veli’den etkilendiğini belirtti.
Gündelik yaşam ve mistik felsefenin izlerini taşıyan eserlerinde insana, aşka, sevgiye, yaşama dair söylemlerin yer aldığını vurgulayan Yarar, kitabında yer alan veciz sözler için “İçerisinde kaybolduğumuz hayat ortamından, bizi bulup çıkaran rehberlerdir” diye söz etti.
İşte o veciz sözlerden birkaçı:
• İnsanı önce sinir ederler, sonra da sinirli derler!
• Birilerini korumak onları korkularınıza hapsetmek demek değildir!
• Daha beni kazanmadan, benden kazanmaya çalışıyorsun!
• Ayarıyla oynadığın kantar; gün gelir, seni de yanlış tartar.
Alışkanlıklarımızın (Girdap, Gelişime Engel, Körleşme), Algıladıklarımızın, Tepkilerimizin (Hoşgörü, Karışmama, Empati) ve Sanrılarımızın (Yanılgılar- Yanılsamalar, Kararsızlıklar, Dışlama, Ötekileştirme, Fobiler, Manik- Depresif , Kibir-Kompleks) hayatımızı belirlediğini dile getiren Yarar, etkinlik sonrasında okuyucuları için kitaplarını da imzaladı.
Etkinliğin ardından İLESAM Genel Başkanı Mehmet Nuri Parmaksız İLESAM hakkındaki pek çok bilgiyi katılımcılarla paylaştı. Yönetimi devraldıklarında sıfır bütçeye sahip olan İLESAM’ın özverili çalışmalar sonucunda bir hayli yol kat ettiğini, destek finanslarıyla birçok borcun ödendiğini, açtıkları bazı davaları kazandıklarını, bazılarının ise sonuçlarını beklediklerini, bu davaların akıbetlerinin de olumlu sonuçlanacağını düşündüklerini söyleyerek İLESAM ansiklopedisi fikrinin hayata geçirileceğini, bu konuda belki üyelerinden çok az bir meblağ talep edeceklerini belki de hiçbir talebe gerek kalmadan projeyi gerçekleştirebileceklerini ve üyelerine hediye edeceklerini de belirtti. İLESAM’ı daha da yukarılara taşımak için yönetim olarak sıkı bir çalışma yaptıklarını, Yönetim kurulu olarak 60 kez bir araya geldiklerini, bunun da hemen her hafta toplanmış olduklarını gösterdiğini ve artık İLESAM’ın belirli bir ivme yakaladığını da sözlerine ekledi.
Parmaksız, Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliğinin 31 Mart 2012 Cumartesi günü yapılacak olan 12. Olağan Genel Kurul Toplantısındarakiplerinin de olacağını, aday olmanın herkesin demokratik hakkı olduğunu, kendilerinin de aynı kadroyla, aynı yönetim kurulu ile genel kuruldan yetki isteyeceklerini vurguladı.
Genel Başkan Mehmet Nuri Parmaksız’ın az ama öz, nitelikli, doğal ve içtenlikli konuşması katılımcılar tarafından can kulağı ile dinlendi.
Mahir Ünat’ın sunumuyla devam eden şiir dinletisinde ise birbirinden değerli pek çok şair şiirlerine sesleri ile can verdiler. Deprem bölgesi Van’dan yürek dolusu selam ve sevgiler getiren Şair Sevinç Atan dinletinin şeref konuğuydu.Atan, Değerli bestekar Ferhat Samusak tarafından bestelenen bir şiirini paylaştı dinleyicilerle. Dinletiye katılan Şairlerden İlter Yeşilay “İncir”, Nur Ersen “Bir Hazan Mevsimiydi”, Sibel Unur Özdemir “Sitemkâr” isimli şiirlerini seslendirdiler.
Enteresan sohbeti ve farklı mozaikleri bünyesinde barındıran şiirleriyle bir Cumartesi günü Sohbeti daha hatıralarda ve şiir sevdalısı gönüllerde yerini aldı.
HABER METNİ: SİBEL UNUR ÖZDEMİR
FOTOĞRAFLAR ve YAYINA HAZIRLAYAN: NUR ERSEN
SİVİL HABER