BASIN AÇIKLAMASININ TAM METNİ:
KOCAELİ SİVİL ANAYASA PLATFORMU 472AY BASIN AÇIKLAMASI
Değerli halkımız ve basın mensupları, Kocaeli Sivil Anayasa Platformunun 4.yıl, 47.ay basın açıklamasına hoş geldiniz. 4 yıldan beri bu meydanda derhal yeni bir anaysa yapılmasının gerekliliğini dile getiriyoruz. Halkımızın mahkûm edildiği darbe anayasası ayıbına bir an evvel son verilmesi için mücadelemizi devam ettiriyoruz ve ettireceğiz. 25 ay önce kurulan Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonunun çalışmalarını 12 ayda bitirmesi hedeflenmişti. Fakat 25 ayda ancak 60 maddede uzlaşma sağlanmış ve bunun üzerine başbakan tarafından kasım sonu itibariyle “Anayasa Uzlaşma Komisyonu” feshedilmiştir. Hükümetin bu davranışını takdirle karşılıyor ve destekliyoruz. Bu meydanda aylar öncesinden ikazda bulunmuştuk. “Bu halkın darbe anayasası ile yönetilmeye tahammülü yok, komisyonu feshedip derhal bu işi bitirin” demiştik.
Uzlaşmaya niyeti olmayan, statükonun kutsalı maddelerde direnen, statükocu anlayış sahipleri ile yeni bir anayasa çıkartmak mümkün değildir. Yeni Anayasanın her kesimin görüşü alınarak uzlaşma içinde çıkması güzel bir düşüncedir. Fakat görülen o ki, halkın iktidar vermediği statükocu anlayışı savunanların niyeti uzlaşmak değil, tam tersi Yeni Anayasanın çıkışına, statükonun kutsallı maddelerde direnerek engel olmaktır. Bu inatçı, uzlaşmasız yaklaşımlarla komisyondan sonuç çıkmayacağı belliydi.
Hükümetin yapması gereken, iddia edildiği gibi önümüzdeki yüz yılın anayasasının yapılması planlanıyorsa, insan hakları konusundaki uzmanları, hukukçuları toplayıp kısa sürede bu anayasayı bir an evvel bitirmek ve önümüzdeki mahalli seçimlerle beraber halkın onayına sunmaktır. Yeni Anaysa yapamama başarısızlığı yüzünden hükümet prestij kaybına uğramıştır. Vaatlerini yerine getiremeyen bir hukümete karşı halkın güveninin sarsılacağı muhakkaktır.
Daha evvel Yeni Anayasa konusunda gündeme getirdiğimiz halkın taleplerini bir kez daha seslendiriyoruz. Din ve vicdan özgürlüğünün teminatı olması gerekirken, İnsan hakları ihlallerinin mesnedi haline gelen laiklik ilkesi Yeni Anayasada olmamalıdır. Anayasada özgürlükler esastır, laiklik adı altında insanların yaşam biçimlerine özgürlüklerine müdahale edilmesinin önüne geçilmesi şarttır.
Dünyanın Hiçbir anayasasında kişilere özel ilkeler yer almaz. Yeni Anayasada da kişilerin ilkelerine atıf asla olmamalıdır. En önemlisi de değişmez maddelerin olmamasıdır. Anayasanın halkın istek ve taleplerine göre, zamanın gerekliliklerine göre her zaman değişime açık olması esastır. Bu saydıklarımız olmadığı takdirde Yeni Anayasa adı verilecek metin eskisinin benzeri olup, halka hitap edecek, insan haklarını kapsayacak bir anaysa olmayacaktır. Basın açıklamamıza katıldığınız için teşekkür ediyoruz
Bahri ODABAŞ
SİVİL ANAYASA PLATFORMU GENEL SEKRETERİ
SİVİL HABER