Tunus için formül nedir?
Eskiden Tunus denildiğinde, genellikle halkın çok muhafazakar olduğu, dinlerini rahatlıkla yaşadıkları düşünülürdü. Oysa durum dışardan göründüğü gibi değildi. Tunus halkı Bin Ali’nin 23 yıllık diktatör rejimi içinde dinlerini rahat yaşayamadıklarını, aksine hep engellendiklerini, ancak devrimden sonra dinlerini rahat yaşamaya başladıklarını, yeni neslin bundan sonra daha dindar ve özgür yetişeceğini umduklarını dile getiriyorlar.
Tunus halkı gelecekten umutlu, kavga, çatışma, gerginlik değil, özgürlük, demokrasi ve sükunet istiyor. Diktatör rejimi ile günümüz kıyaslandığında Tunus halkı artık daha fazla ifade özgürlüğüne sahip, fakat yaklaşık 3 yıl önce sokaklara dökülen halk istediklerini tam anlamıyla elde etmiş değil, bir başka deyişle devrim Tunus halkına tam anlamıyla istediğini vermedi. İşsizlik hala devam ediyor. Muhalefette ve medyanın çeşitli katmanlarında eski rejimin kalıntıları hala var. Eski rejim devam ettikçe Tunus’a tam anlamıyla demokrasi gelemez. Adil seçimler yapılır, İslami bir parti kazanırsa Tunus’taki demokrasi geçişi büyük bir tehlikeyle karşı karşıya kalabilir, her ne kadar halk istemese de tıpkı Mısır’daki gibi bir darbe söz konusu olabilir.
Genç nüfusun beklentilerini karşılayacak formül şu anki hükümetin elinde yok. Nahda değil kim başa gelirse gelsin çözüm olmaz, bu şekilde Tunus’a tam anlamıyla demokrasi gelmez.
Güzel bir gelişme olarak şu an Tunus’taki devrimci gençlerin büyük çoğunluğu birleşmekten yana. Örneğin, genç devrimci Ahmet Çelebi birleşme isteğini şu şekilde dile getiriyor;
“Devrimin en önemli ideali onurlu ve özgür bir hayat sürmekti. Seçimlerin sonucunda görüldü ki halkımız tek çare olarak İslam’ı görüyor. İslam dünyası birleşmeli, Müslümanlar tek vücut olmalı, Seleficisiyle, Nahdacısıyla tüm Müslümanlar birleşmelidir, ayrı olduğumuzda bundan en fazla İslam düşmanları faydalanır” diyor.
Gerçekten de Tunus için sihirli formül Müslümanların birleşmesidir. Tunuslu gençler İttihad-ı İslam’ı istemeye devam etsinler, zira Müslümanların birleşmesi sadece Tunus için değil Filistin, Mısır, Fas, Cezayir, Libya, kısacası tüm Ortadoğu, İslam dünyası ve diğer ülkelerin kurtuluşu, mutluluk ve refahı anlamına gelir.