Yeni Nesil LED Aydınlatma Ar-Ge ve Ölçüm Laboratuarların ilgili sektörlere tanımı geçtiğimiz hafta İstanbul Aydın Üniversitesi Florya Kampüsünde ve WOW otelde düzenlenen toplantı ile yapıldı. Laboratuar Müdürü İAÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zafer Utlu, laboratuarların kurulum süreci ve yapılacak deneylerle ilgili bilgilendirme gerçekleştirdi.
Doç. Dr. Zafer Utlu, “Bu laboratuarlar tüm üniversiteler içerisinde ve İstanbul bölgesinde uluslararası akreditasyona sahip tek laboratuardır. Aydınlatma sektörünün talep ettiği AR- GE, test, ölçüm ve analizlerin yapılması ve farkındalık yaratması konusunda her türlü donanıma sahiptir. İAÜ Teknoloji Merkezi ve Laboratuvarlarının arasında yer alması, gelişen teknolojiye paralel olarak kurulması, araştırma, proje ve üniversite-sanayi işbirliği amaçlı kullanılması ile ön plana çıkması amaçlanan laboratuarın sektöre büyük katkısı olacaktır” dedi.
İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zafer Utlu, “Aydınlatma, Dünyada ve Türkiye’de üretilen enerjinin %25’ini tüketmektedir. Bu açıdan bakıldığında, geleneksel aydınlatma sistemleri (floresan, halojen, metal Halide, vb) küresel ısınmaya, iklim kaymalarına ve yenilenemeyen kaynakların kullanımını büyük oranda arttırmaktadır. “Işık yayan diyot” anlamına gelen LED’in gelmiş olduğu verimlilik seviyesinden dolayı aydınlatma sektöründe kullanılması, toplam enerji tüketiminin en büyük kalemlerinden birini oluşturan aydınlatmada enerji tasarrufu için çok büyük bir imkân sunmaktadır. Aydınlatma sektörü, LED aydınlatma teknolojilerinin gelişmesi ile geleneksel aydınlatma kaynaklarının daha verimli olan LED bazlı aydınlatma kaynakları ile değiştirildiği bir aydınlatma devrimini ve dönüşüm sürecini yaşamaktadır. Bu dönüşüm, ekonomik olarak da tüm pazarın ve değer zincirinin değişmesine ve yeni Ar-Ge sahalarının açılmasına sebep olmaktadır. Türkiye’de geleneksel aydınlatma pazarına baktığımızda, Dünya aydınlatma pazarını elinde bulunduran 4-5 yabancı marka tarafından dünyanın bir ülkesinde üretilen ampul ya da floresanlar Türkiye’de ithal ürün olarak girmektedir. Bunun sonucunda cari açık artmakta, aydınlatma sektörünün yarattığı istihdam alanı doğrudan ticaret çerçevesinde kalmakta ve ülkenin yurtdışına bağımlılığı artmaktadır. İstanbul Aydın Üniversitesi Teknoloji Merkezi’nde kurulan laboratuar, bir araştırma kurumu bünyesinde yer alacak olmasının yanı sıra akreditasyon verebilecek düzeyde, sanayi tarafından kullanılabilecek bir ortak kullanım merkezi niteliğinde olacaktır. Laboratuarda yapılacak ölçümler sadece LED bazlı aydınlatma armatürleri ve ekipmanlarına yönelik olmayacak aynı zamanda tüm elektrik sektörünün test ihtiyacını karşılayacak nitelikte oluşturulmuştur. Ayrıca; ampul, armatür, şalt ve otomasyon ürünlerinin" test, ölçüm ve deney hizmetlerini vermekte olup; gerek kamu gerekse özel kuruluşların taleplerini karşılayacak yapıda olmayı amaçlamıştır. Laboratuarlarımız aynı zamanda piyasadan gelebilecek istekler doğrultusunda ürünlerle ilgili analizler yapılarak Araştırma – Geliştirme (ARGE) faaliyetlerinde kullanılabilecek şekilde standartlara uygun olarak raporlanmaktadır. Laboratuarın özel hedefi üniversite-sanayi işbirliği ile LED bazlı aydınlatma armatürlerinin geliştirileceği, Ar-Ge ve teknoloji geliştirme çalışmalarının yürütüleceği ve LED aydınlatma armatürlerinin fotometrik, elektriksel, çevresel ve mekanik ölçümlerinin yapılacağı bir Ar-Ge, test ve akreditasyon laboratuarıdır” diyerek sözlerini tamamladı.
SİVİL HABER