TÜBİTAK'ın önemli bir kurum olduğunun altını çizen Prof. Dr. İzmirli, “Araştırma geliştirme faaliyetleri arasında üniversitemizin, genel anlamda akademik camia için elbette TÜBİTAK çok büyük öneme sahiptir. TÜBİTAK akademisyenlerin, sanayicilerin ve öğrencilerin Ar-Ge projelerine destek olmak üzere çeşitli ulusal araştırma programları yürütmektedir. Destek çeşitli ve miktarı sürekli artış göstermekte olup son yıllarda özellikle bu artış dikkat çekici noktaya gelmiştir. Ar-Ge projelerini yürüten veya böyle projelere katılan sanayicilerimiz için Ar-Ge çıktılarının uygulayıcısı olarak kendinizi rekabette üstünlük kazanmak ve bunları ülke ekonomisine katma değer olarak yansıtmak için her türlü çabayı göstermektedir,” şeklinde konuştu.
Etkinlikte söz alan TÜBİTAK AB Çerçeve Programları Ulusal Koordinasyon Ofis Uzmanı Mina Yeşilyurt, “Horizon 2020, Ocak 2014 yılında başladı. 2020 yılında son bulacak. Horizon 2020, 78,6 milyar Euro'dan oluşmaktadır. Düşündüğümüzde Ar-Ge programları için ayrılmış devasa bir rakamdır. Bu paraları AB Horizon 2020 çerçeve programlarına katılım hakkı olan bütün ülkeler ortak havuza fon aktarıyorlar. Horizon 2020 üç ana bileşenden oluşmaktadır. Bilimsel mükemmeliyet, ikincisi toplumsal sorunlara çözümler, üçüncüsü ise endüstriyel liderliktir,” ifadelerini kullandı.
Ar-Ge harcamalarının son yıllarda arttığını belirten TÜBİTAK Ar-Ge Bilimsel Programlar Uzmanı Burak Barut 2000'li yılların başında Ar-Ge harcamalarının yüzde 0.50 civarında iken, son yıllarda bu rakamın yüzde 1'lere doğru çıkmaya başladığını söyledi. Barut, araştırmacı sayısını 300 bine çıkarmayı özellikle öğrenci araştırmacıların sayısını 180 bine çıkarmayı hedeflediklerini vurguladı.
SİVİL HABER
Güncelleme Tarihi: 27 Mart 2014, 12:32