Bireyin işini kaybetmesi, hayat standartları nın düşmesi anlamına da gelir. Kişi işini kaybetmenin verdiği fiziki ve ruhi değişiklikleri psişik ve somatik sorunlar olarak da yaşar. İşi kaybetmek aynı zamanda statü ve güç kaybı, sosyal kontağın azalması, kolektif bir amacın olmaması, düzenli aktivitelere katılamama gibi sosyal psikolojik olgular ortaya çıkarır. Umutsuzluk, çaresizlik, gibi duygularda ardından gelir. İşsiz kişi hayatının anlamını kaybeder ve kendine olan saygısı azalır. Kişi kendini boşlukta hissetmektedir.
Esas olan bu süreci atlatmak için ne yapmak gerektiğidir. Yukarıda yazdığım duygu ve düşünce bozukluklarından zor olsa da uzak durmak gereklidir. Günlük hayatlarını iş hayatındakine benzer bir şekilde sürdürmek faydalı olabilir. Zevk alarak yapılan aktivelerde bulunmak da psikolojik açıdan bireyi rahatlatabilir.
Sonuçta, şu düşünce sistemi bireyi rahatlatabilir. İşsizlik durumunun geçici olduğuna inanmak fakat iş bulmak içinde çaba göstermek gereklidir. Aşırı umutsuzluğa düşmek uzaklaşılmak istenen durumun içine bireyi daha da sokmaktadır. Önceki olumlu iş deneyimlerini hatırlamak ve bireysel anlamda güçlü olduğunuz tarafları ön plana çıkarmak bu dönemin sonunda olumlu sonuçlar almanızı sağlayacak araçlardır. Umarım hiçbirimiz işsiz kalmayız…